Melvit Bio Mąka kokosowa 1 kg
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12 g
- w tym cukry 21 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
02-390 Warszawa,
ul. Grójecka 194/91
tel./+48 29/760 98 50,
fax/+48 29/760 98 41
handel@melvit.com.pl,
www.melvit.pl
02-390 Warszawa,
ul. Grójecka 194/91
tel./+48 29/760 98 50,
fax/+48 29/760 98 41
handel@melvit.com.pl,
www.melvit.pl
Płatki śniadaniowe paleo
Składniki: 70 g mąki kokosowej Bio Melvit, 40 g siemienia lnianego Melvit, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 50 g oleju kokosowego, 80 g gorącej wody, 25-35 g miodu
Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować blachę i 2 arkusze papieru do pieczenia (ok. 40 x 30 cm). Do naczynia miksującego wsypać mąkę kokosową Melvit, siemię lniane i cynamon, zmielić 10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej kokosowy, wodę i miód, wymieszać 20 s/obr. 3. Przełożyć na arkusz papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem, następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Przenieść na blachę do pieczenia, zdjąć górny arkusz i pokroić ciasto na kwadraty (2 x 2 cm). Piec 10 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika. Obniżyć temp. piekarnika do 170°C. W tym czasie zewnętrzne krawędzie ciasta, które stały się złotobrązowe zdjąć i przełożyć do innego naczynia. Pozostałe ciasto połamać na kwadraty i piec 5-10 min. (170°C), lub do momentu, aż wszystkie kwadraty będą złotobrązowe. Podawać jako dodatek do mleka lub jogurtu i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.