Mlekpol Gouda Ser tarty 135 g
ser bez konserwantów
idealny do: pizzy, zapiekanek, tostów
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17.0 g
- w tym cukry 0.0
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Elewatorska 13
19-203 Grajewo
Oddział ZPM w Grajewie
ul. Elewatorska 13
19-203 Grajewo
tel. 86 273 04 00
www.mlekpol.com.pl
Ciasto:
1 jajko, pół kostki Masła Łaciate, 1,5 szklanki mąki pszennej, płaska łyżeczka soli, 6 łyżeczek bardzo zimnej wody
Nadzienie
2 jajka, 200 g śmietany 18%, ok. pół szklanki Mleka Łaciate 3,2%, 100 g tartego sera Gouda Mlekpol, łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 18 ziaren kolorowego pieprzu, pół łyżeczki soli, 1 brokuł, pół czerwonej papryki
Wykonanie:
1) Brokuł obgotować kilka minut we wrzątku (bez soli). Podzielić na małe różyczki, odsączyć starannie na papierowych ręcznikach
2) Zagnieść dokładnie ciasto w elastyczną kulę, wstawić ciasto na kilkanaście minut do lodówki do schłodzenia. Następnie rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, na dość cienki placek, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć widelcem. Różyczki brokuł równomiernie rozłożyć na cieście
3) Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, mleko, wsypać Ser Gouda, gałkę muszkatołową, zmielony kolorowy pieprz, dwa całe jajka, 2 szczypty soli. Dokładnie wymieszać i uzyskana mieszanką zalać tartę. Posypać pokrojoną w wąskie paski papryką
4) Piec ok. 30 minut (do ścięcia się i zarumienienia masy), w 200°C, na środkowej półce
Smacznego