Melvit Mąka żytnia do wypieku domowego chleba 1 kg
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.2 g
- w tym cukry 2.5 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Grójecka 194 lok. 91
02-390 Warszawa
Zakład produkcyjny:
ul. Nowowiejska 35
Kruki
07-415 Olszewo - Borki
ul. Grójecka 194 lok. 91
02-390 Warszawa
tel. /+48 29/ 760 98 51
fax /+48 29/ 760 98 41
handel@melvit.com.pl
www.melvit.com.pl
Bułki żytnie
Sposób przygotowania:
Do Thermomixa włożyć 50 g drożdży, łyżeczkę cukru, 250 g ciepłej wody, 300 g mąki żytniej, 200 g mąki pszennej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli, wyrobić czas 4 min. Ciasto przełożyć i pozostawić wyrośnięcia na ok. 40 min, uformować bułki i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Na każdej bułce wykonać nacięcie. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, bułki posmarować pędzlem namoczonym w zimnej wodzie.