Łaciate Mleko w proszku pełne 500 g
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17.00 g
- w tym cukry 38.00 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
Oddział Zakład Produkcji Mleczarskiej w Grajewie
ul. Elewatorska 13,
19-203 Grajewo
www.mlekpol.com.pl
Oddział Zakład Produkcji Mleczarskiej w Grajewie
ul. Elewatorska 13,
19-203 Grajewo
www.mlekpol.com.pl
Do garnka do gotowania mleka odważyć 33 g mleka w proszku (lub odmierzyć 6 płaskich łyżek).
Przygotować 250 ml wody o temp. 40-50°C. Do odmierzonego mleka w proszku dodać niewielką ilość wody, rozetrzeć na jednolitą masę.
Następnie połączyć z pozostałą ilością wody.
Mieszając zagotować. Tak przygotowane mleko zawiera 3,2% tłuszczu.
Domowe wafle mleczne.
Składniki:
- 1 opakowani wafli
- 150 g masła Łaciate
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki mleka Łaciate
- 2 ¼ szklanki mleka w proszku Łaciate
- 3 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy. Ciągle gotując dodajemy cukier oraz mleko (płynne). Gdy składniki zaczną się gotować, zestawiamy z palnika. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku oraz kakao. Dokładnie mieszamy.
3. Jednolitą masą przekładamy wafle.
4. Posmarowane wafle przygniatamy czymś ciężkim i pozostawiamy do zastygnięcia na około 3-4 godziny. Smacznego!
Dobre rady:
Jeśli chcesz przygotować wafle z białą masą - wystarczy, że pominiesz kakao. Aby przełamać słodycz wafli, środkową warstwę zastąp dżemem np. wiśniowym.