Przepis nr. 1

Dżem cytrusowy

Składniki na około 3 słoiki 350 ml:

٠ 2,5 kg cytrusów

٠ 1 l wody/p>

٠ 750-1000 g cukru

٠ 50 g korzenia imbiru

Przygotowanie:

Cytrusy dokładnie myjemy i obieramy cienko ze skórki, zostawiając białą cześć (oprócz grejpfrutów i pomelo - ich skórki są gorzkie). Każdy owoc przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Sok przelewamy do garnka z grubym dnem.

Dodajemy pulpę pozostałą w wyciskarce (pestki wyciągamy). Skórki kroimy w drobne paski i dodajemy do garnka razem z wodą i 750 g cukru.

Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy powoli, przez 2-3 godziny, co chwilę mieszając. Ilość wody powinna się zmniejszyć o połowę.

Odstawiamy garnek na noc, w temperaturze pokojowej. Następnego dnia sprawdzamy słodkość dżemu - jeśli jest za mało słodki dodajemy cukru. Dodajemy również starty na drobnych oczkach, obrany ze skórki imbir.

Ponownie gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż dżem zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Jeszcze gorący dżem przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, żeby słoiki się zawekowały.

Smacznego!

Dżem cytrusowy
`
Ładuję...
Ładuję...