Melvit Soczewica zielona 400 g
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.3 g
- w tym cukry 3.9 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Grójecka 194/91
02-390 Warszawa
Zakład produkcyjny:
ul. Nowowiejska 35
Kruki
07-415 Olszewo-Borki
ul. Grójecka 194/91
02-390 Warszawa
tel./ +48 29/ 760 98 51
fax./ +48 29/ 760 98 41
handel@melvit.com.pl
www.melvit.com.pl
Składniki: 250 g zielonej soczewicy Melvit, 250 g dojrzałych pomidorów, 1/2 szklanki oliwy, 2 marchewki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, listek laurowy, sól, pieprz, oregano (najlepiej świeże i suszone), 2 łyżki czerwonego octu winnego
Opis przygotowania: cebulę, marchewkę i pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok. 1 l) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotować dalsze 15 minut. Na koniec dodać ocet. Smacznego!