Stosuj zasadę 4P
Planowanie
zakupów
Przed wyjściem do sklepu
Zacznij od sprawdzenia zawartości lodówki i szafek.Na tej podstawie zaplanuj posiłki i sprawdź, czego brakuje Ci do ich sporządzenia.
Następnie stwórz listę zakupów i trzymaj się jej, gdy będziesz już w sklepie.
Kiedy bedziesz w sklepie
Zakupy zacznij od produktów przemysłowych i artykułów takich jak makaron, ryż, konserwy czy napoje.Następnie włóż do koszyka produkty świeże (ostrożnie, aby zapobiec ich uszkodzeniu.
Na końcu wybierz mrożonki i artykuły trzymane w lodówkach – dzięki temu nie zostanie przerwany łańcuch chłodniczy.
Przetwarzanie
produktów
Wystarczy odrobina kreatywności i… gotowe!
W jaki sposób można wykorzystać poszczególne kategorie żywności?
Już podpowiadamy:
Czerstwe
pieczywo
Ugotowane
ziemniaki
Ugotowany makaron,
ryż lub kasza
Ugotowane
mięso z rosołu
Ugotowane
warzywa z bulionu
Ugotowane strączki
i inne warzywa
Ugotowane
jaja
Stare owoce
i warzywa
Podziel się
żywnością
Poszukaj w Internecie lokalnej organizacji, która z chęcią przyjmie od Ciebie jedzenie. Innym niezwykle skutecznym sposobem na dzielenie się żywnością jest zamieszczenie postu w mediach społecznościowych – zaskoczy Cię, jak wielu Twoich znajomych wie, kto może potrzebować jedzenia, którego masz za dużo. I pamiętaj – dobro powraca!
Posegregowanie
czyli oddzielanie
bioodpadów od innych
To znaczy może się zacząć, jeśli będziesz odpowiedzialnie postępować z organicznymi odpadami.
Pamiętaj, aby nie wrzucać wszystkiego do jednego kosza.
Jeśli oddzielisz bioodpady od innych, zachowasz ich czystość, co z kolei spowoduje, że będzie można wyprodukować z nich doskonały nawóz, który… właśnie tak – zostanie wykorzystany do uprawy nowych roślin.
Zwracaj uwagę
na daty ważności
Warto wiedzieć jaka jest między nimi różnica:
Data minimalnej
trwałości
Termin przydatności
do spożycia
Uwaga!
Przechowuj produkty
zgodnie z informacjami
znajdującymi się
na etykiecie
lub opakowaniu
Warunki i czas przechowywania produktu po otwarciu określa się najczęściej dla tych artykułów, w przypadku których następują wówczas zmiany mikrobiologiczne oraz inne czynniki mające wpływ na ich jakość, które mogą negatywnie oddziaływać na konsumenta. Produktami takimi mogą być np. mięso i przetwory mięsne oraz ryby i przetwory rybne.
Przykład oznakowania: „Po otwarciu przechowywać w lodówce/lub w temperaturze do +4˚C i spożyć w ciągu 48 godzin”.
Prawidłowo układaj
produkty w lodówce
Przestrzegaj zasad prawidłowego
przechowywania
owoców i warzyw
Gdzie
przechowywać
?
W lodówce
Owoce
truskawki, wiśnie, winogrona, morele, jeżyny, jagody, figi, poziomki
Warzywa
brukselka, groszek, kapusta, brokuł, rzodkiewka, marchew, seler, sałata, szpinak, fasola, szparagi, kukurydza
Poza lodówką
Owoce
ananasy, jabłka, arbuzy, banany, owoce cytrusowe, gruszki, kiwi, mango, melony, śliwki, nektarynki, awokado
Warzywa
ziemniaki, cebula, czosnek, dynia, imbir, bakłażan, cukinia, papryka, pomidory, ogórki
Dostosuj ilość
przygotowywanego
jedzenia do możliwości
swoich i swojej rodziny
Naucz się odmierzać odpowiednie ilości poszczególnych produktów, np.: makaron i ryż podczas gotowania trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Przez kilka dni systematycznie kontroluj porcje jedzenia, które przygotowałeś dla siebie lub dla całej swojej rodziny.
W ten sposób zobaczysz, jaka ilość jedzenia jest Ci/Wam realnie potrzebna.
Skorzystaj z kilku rad!
Jedna szklanka
surowego ryżu
w zupełności wystarcza
na dwie osoby.
Jedna osoba naje się
pięcioma małymi
ziemniakami.
Wystarczy Ci
jedna miseczka sałaty
na osobę.