Łowicz Masa twarogowa na sernik domowy 1 kg
- pierogów
- naleśników
produkt bezglutenowy
Ilość porcji: 10
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,9g
- w tym cukry 13g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Przemysłowa 3
99-400 Łowicz
www.mleczarnia.lowicz.pl
ul. Przemysłowa 3
99-400 Łowicz
www.mleczarnia.lowicz.pl
Składniki:
1 kg masy na sernik domowy
6 jajek
100 g cukru
Sposób przyrządzania:
1. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać do masy na sernik i wymieszać.
2. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, wymieszać.
3. Całość wyłożyć ma wysmarowaną tłuszczem blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
4. Piec przez 60 minut.
Sernik można upiec na herbatnikach lub kruchym cieście wg podanego przepisu:
20 dkg mąki, ¾ kostki masła, ½ szklanki cukru, 2 łyżki śmietany, 1 żółtko, łyżeczka proszku do pieczenia.
Wierzch sernika można posypać kruszonką, wiórkami kokosowymi, owocami lub po upieczeniu ozdobić polewą.