Krem mascarpone z prażonymi śliwkami
Składniki:
٠ 250 g serka mascarpone
٠ 100 ml śmietanki 30%
٠ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
٠ 1 łyżka cukru pudru
٠ ok. 10 śliwek
٠ sok z połówki cytryny
٠ 1 łyżka miodu
٠ 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń pestki. Przełóż na patelnię.
Dodaj sok z cytryny, miód i cukier, a następnie podsmażaj. Podprażaj śliwki przez około 10-15 minut na średniej mocy palnika, aż zmiękną, puszczą sok i lekko się podprażą, zachowując swój kształt.
W misce wymieszaj mascarpone, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Zmiksuj wszystko razem na gładki krem.
Krem mascarpone przełóż do pucharków lub miseczek, dodaj porcję prażonych śliwek i podawaj
Smacznego!