Bartolini Eko Makaron 100 % durum z algami morskimi gniazda nr 4 250 g
Dodatek spiruliny nadaje kluseczkom wyjątkowy kolor i morski smak, który idealnie komponuje się z rybami i owocami morza.
Zastosowanie matryc z brązu nadaje makaronikom chropowatą powierzchnię zapewniając idealne przyleganie sosu.
Proste Inspiracje
idealny do owoców morza
100 % durum
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.40 g
- w tym cukry 0.60 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Kołłątaja 44,
05-402 Otwock
Produkcja
ul. Boryszewska 8,
05-462 Wiązowna
tel/fax +48 22 7890633
tel. +48 22 4982802
www.bartolini.com.pl
biuro@bartolini.com.pl
Facebook: bartolini.makarony
Instagram: bartolini_pasta
ul. Kołłątaja 44,
05-402 Otwock
tel/fax +48 22 7890633
tel. +48 22 4982802
www.bartolini.com.pl
biuro@bartolini.com.pl
Facebook: bartolini.makarony
Instagram: bartolini_pasta
Czas gotowania: 15 min
Składniki
250 g makaronu Bartolini Eko z algami morskimi
300 g tuńczyka z puszki odsączonego z zalewy
½ czerwonej cebuli
ok. 150 g kaparów
5 filecików anchois
sok z połowy cytryny
2 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
łyżka majonezu
ok. 200-250 ml oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki
łyżeczka sproszkowanych nasion kuminu
łyżeczka utartych nasion kolendry
¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek i dodajemy posiekane: cebulę, anchois i kapary. Smażymy na średnim ogniu przez 3 min i dodajemy tuńczyka. Doprawiamy kuminem, kolendrą i kurkumą. Mieszamy i smażymy kolejne 3 min.
Zdejmujemy z patelni i przekładamy do malaksera razem z żółtkami jaj, majonezem oraz połową z pozostałej oliwy z oliwek. Następnie mieszamy dolewając cienką stróżką pozostałą oliwę do momentu, aż mieszanina uzyska kremową konsystencję sosu. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i kuminem.
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzamy pozostawiając 1-2 łyżki wody pozostałej po jego gotowaniu.
Makaron łączymy w misce z uprzednio przygotowanym pesto z tuńczyka oraz odrobiną wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy posiekaną natką pietruszki.