Szczypior sałatkowy
Lekko cebulowy smak, delikatna pikantność i niezastąpiony dodatek do sałatek, kanapek i past jajecznych. O czym mowa? O szczypiorku oczywiście. Te zdrowe listki wyrastające z cebulek są pysznym składnikiem dobrej kuchni. Mają dużo witaminy C, B1 i B2 oraz kwas foliowy. Warto od czasu do czasu (a najlepiej całkiem często) uzupełnić nimi przygotowywane danie, ponieważ zawierają również potas, wapń, magnez i fosfor. Skutecznie zastępuje sól dzięki lekko słonawemu smakowi. Jajko z odrobiną majonezu i szczypiorkiem? Oj, polecamy!
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym cukry -
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).