Cenos Ryż do risotto 300 g (2 saszetki)
Polecamy również:
Cenos Ryż basmati
Cenos Kuskus kasza błyskawiczna
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym cukry <0.5 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.cenos.pl
Składniki dla 3-4 osób, czas przygotowania 60 minut.
Składniki: 2 saszetki ryżu do risotto, około 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), czerwona papryka, szklanka mrożonego groszku, jedna średniej wielkości marchew, pół główki małego brokuła, pół cukinii, 10 dkg sera parmezan lub cheddar, 3 łyżki oleju, 2 łyżki masła, świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i mieszamy tak długo aż ryż się zeszkli. Zmniejszamy ogień i dolewamy tyle bulionu, aby ziarna były nim przykryte. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękki. W razie potrzeby można dodać jeszcze bulionu lub wody. Warzywa myjemy, drobno kroimy i zalewamy na chwilę wrzątkiem. Następnie odcedzamy i dodajemy do ryżu. Dodajemy starty ser i masło. Całość gotujemy jeszcze dwie minuty. Jeżeli chcemy, aby potrawa miała bardziej wytrawny smak, oprócz bulionu dodajemy do ryżu jeszcze kieliszek białego wina.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl