Celiko Ciasto bezglutenowe drożdżowe 200 g

Celiko Ciasto bezglutenowe drożdżowe 200 g

Torebka 200 g
  4,89 zł
/kg
Suma za produkt:
Nazwa produktu uregulowana prawnie Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku - do przygotowania słodkich ciast drożdżowych - ciast z owocami, bab i babeczek, drożdżówek, pączków, racuchów.
O marce Polecamy bezglutenowy batonik 37 kcal!
www.frupp.pl
O producencie Produkujemy artykuły bezglutenowe od 1982 r.
Cechy + przepis na ciasto z owocami, drożdżówki, racuchy
produkt bezglutenowy
Rozmiar opakowania 200g
Składniki skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, cukier, skrobia ziemniaczana modyfikowana, mąka ryżowa, substancja zagęszczająca: pektyny, drożdże suszone (1,5%), sól
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Informacja o alergenach Może zawierać: soję, mleko, orzeszki ziemne, orzechy laskowe.
Zalecenia dla alergików Gluten - Nie zawiera, Orzechy laskowe - Może zawierać, Mleko - Może zawierać, Orzeszki ziemne - Może zawierać, Soja - Może zawierać

Średnia wartość odżywcza dla 100 g

Wartość energetyczna 1496.000 / 357.000
Tłuszcze -
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
Węglowodany 85 g
  • w tym cukry 20 g
Białko 1.5 g
Sól 0.27 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).

Adres producenta Celiko S.A.
ul. św. Antoniego 71
61-359 Poznań
PL
Adres zwrotny Celiko S.A.
ul. św. Antoniego 71
61-359 Poznań
PL
tel. 61 871 27 00
www.celiko.com.pl
serwis konsumenta:
serwis@celiko.com.pl
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis Przygotować do ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką:
Ciasto: 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 2 jaja, 150 ml mleka, 30 g oleju lub roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, owoce.
Kruszonka: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.

Przygotować do drożdżówek z budyniem waniliowym:
Ciasto: 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 2 jaja, 100 ml mleka, 30 g oleju lub roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Budyń waniliowy: 1 opakowanie budyniu bezglutenowego, 450 ml mleka.
Kruszonka: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.

Przygotować do racuchów z jabłkiem
1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 1 jajo, 160 ml mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 duże jabłko, olej do smażenia.

Wykonanie ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 min.
4. Ciasto przełóż do foremki (średnica ok. 20 cm) nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
6. Na cieście rozłóż owoce i posyp kruszonką.
7. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180°C, około 30 min.
8. Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Wykonanie drożdżówek z budyniem waniliowym:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 min.
4. Gotowe ciasto urywaj małymi porcjami, następnie formuj kulkę i układaj na nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem blaszce, pamiętając o odstępach (ciasto wyrośnie).
5. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20-25 min.
6. Ugotuj budyń na gęsto i pozostaw do wystudzenia.
7. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
8. Na środek połóż łyżeczkę budyniu i posyp kruszonką.
9. Drożdżówki włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 160°C, około 20 min.
10. Gotowe drożdżówki można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Wykonanie racuchów z jabłkiem:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Zetrzyj jabłko na tarce, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
4. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
6. Ciasto nabieraj łyżką i kładź na patelni. Smaż do momentu aż racuchy będą miały złoty kolor z dwóch stron.
7. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
8. Gotowe posyp cukrem pudrem.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na stronie www.celiko.com.pl zakładka: Przepisy na wypieki bezglutenowe.
Naszym celem jest dostarczenie jak najbardziej wiarygodnych i aktualnych informacji o sprzedawanych produktach. Mimo to przed spożyciem lub skorzystaniem z produktu zalecamy sprawdzić informacje dotyczące składu, wartości odżywczych oraz obecności alergenów umieszczone na etykiecie. Wszelkie uwagi prosimy zgłaszać na adres Biura Obsługi Klienta pod adresem: kontakt@intermarche.pl
`
Ładuję...
Ładuję...