Celiko Ciasto bezglutenowe drożdżowe 200 g
www.frupp.pl
produkt bezglutenowy
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym cukry 20 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. św. Antoniego 71
61-359 Poznań
PL
ul. św. Antoniego 71
61-359 Poznań
PL
tel. 61 871 27 00
www.celiko.com.pl
serwis konsumenta:
serwis@celiko.com.pl
Ciasto: 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 2 jaja, 150 ml mleka, 30 g oleju lub roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, owoce.
Kruszonka: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.
Przygotować do drożdżówek z budyniem waniliowym:
Ciasto: 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 2 jaja, 100 ml mleka, 30 g oleju lub roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Budyń waniliowy: 1 opakowanie budyniu bezglutenowego, 450 ml mleka.
Kruszonka: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.
Przygotować do racuchów z jabłkiem
1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 1 jajo, 160 ml mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 duże jabłko, olej do smażenia.
Wykonanie ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 min.
4. Ciasto przełóż do foremki (średnica ok. 20 cm) nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
6. Na cieście rozłóż owoce i posyp kruszonką.
7. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180°C, około 30 min.
8. Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Wykonanie drożdżówek z budyniem waniliowym:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 min.
4. Gotowe ciasto urywaj małymi porcjami, następnie formuj kulkę i układaj na nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem blaszce, pamiętając o odstępach (ciasto wyrośnie).
5. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20-25 min.
6. Ugotuj budyń na gęsto i pozostaw do wystudzenia.
7. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
8. Na środek połóż łyżeczkę budyniu i posyp kruszonką.
9. Drożdżówki włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 160°C, około 20 min.
10. Gotowe drożdżówki można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Wykonanie racuchów z jabłkiem:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Zetrzyj jabłko na tarce, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
4. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
6. Ciasto nabieraj łyżką i kładź na patelni. Smaż do momentu aż racuchy będą miały złoty kolor z dwóch stron.
7. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
8. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na stronie www.celiko.com.pl zakładka: Przepisy na wypieki bezglutenowe.