Papryka czerwona
Papryka to prawdziwa witaminowa bomba. To mało powszechna wiedza, ale ma ona pięć razy większą zawartość witaminy C niż cytryna. Raczej nie polecamy dodawać jej do herbaty, ale na kanapkę lub do sałatki już jak najbardziej. Znajdziesz w niej również, nie mniej ważne, witaminy A i B, a także potas, żelazo, magnez i wapń. Potrafi też spowolnić procesy starzenia. Po obróbce termicznej traci dużo mniej witaminy C niż inne warzywa, dlatego polecamy zrobić do niej nadzienie mięsno-warzywne i całość zapiec w piekarniku.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone <0,1g
- w tym cukry <0,5g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).