Pomidor czerwony
Likopen to wyjątkowo przydatny związek organiczny, który działa przeciwutleniająco, zabezpieczając nas przed nowotworami i spowalniając proces starzenia. To właśnie pomidory są jednym z jego głównych źródeł, dlatego ich obecność w diecie jest bardzo ważna. Są przy tym bardzo soczyste i smaczne, co udowadniają na tysiącach kanapek robionych codziennie rano w całej Polsce. Poprawiają odporność, wspomagają trawienie i przydają się w walce z nadwagą. Polecamy spróbować łososia z salsą pomidorową - to lekkie i pyszne danie pełne zdrowia.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone <0,1g
- w tym cukry <0,5g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).