Papryka żółta
Okulary to świetny wynalazek, ale są też inne sposoby na poprawę wzroku. Można stosować luteinę i zeaksantynę, które chronią oczy. Skąd je wziąć? Wystarczy regularnie jeść żółtą paprykę, która jest ich źródłem. W połączeniu z zawartymi w niej witaminami B6 (pomaga spalać tłuszcz) i E (opóźnia starzenie) otrzymujesz warzywo, będące prawdziwą skarbnicą zdrowia. Paprykę możesz podawać na wiele różnych sposobów np. faszerować, dodawać do sałatek lub marynować. My polecam zrobić z niej zupę-krem w stylu hiszpańskim. Ole!
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone <0,1g
- w tym cukry <0,5g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).