Winiary Pomysł na... Sycąca zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 41 g
Więcej na winiary.pl
po prostu dobre!
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5.50 g
- w tym cukry 3.10 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
Porozmawiajmy
800 174 902
www.winiary.pl
ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
Porozmawiajmy
800 174 902
www.winiary.pl
Dzieci 2/3 Twojej porcji
- 600 g obranych ziemniaków
- 250 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 100 ml kwaśnej śmietany 12 %
50 min., 4 porcje
Sposób przyrządzania:
1. Kiełbasę pokrój w półksiężyce. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i zeszklij na oleju. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki grubości około 3-4 mm.
2. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i ułóż na przemian ziemniaki, cebulę i kiełbasę w dwie warstwy w tej samej kolejności, wynoszące łącznie około 3 cm.
3. Zawartość opakowania dobrze wymieszaj z 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12 %. Zalej warstwy w naczyniu. Nie przykrywaj.
Opcjonalnie możesz posypać zapiekankę tartym serem.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C (bez termoobiegu, funkcja „od dołu") i piecz 50 minut.