Dr. Oetker Babeczki Kopce Kreta oryginalne z czekoladą 264 g
super mocne foremki idealnie trzymają kształt babeczek
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4.90 g
- w tym cukry 14.00 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
www.oetker.pl
serwis@oetker.pl
585 111 001
Dodaj:
- 1 jajko
- 80 ml oleju (ok. 8 łyżek)
- 250 ml śmietanki 30 % tł. (mocno schłodzonej)
- 1 duży banan (lub inne owoce)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie babeczek:
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 min do zamrażalnika). Całość mieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. ½ łyżki).
2. Pieczenie:
Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 175°C
Czas pieczenia: ok. 15-18 min
Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę można ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.
3. Wydrążenie babeczek
Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nim wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.
4. Przygotowanie masy i posypanie ciastem
Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Ubijaj całość przez ok. 2 min, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na 30 min do lodówki.
Ciasto na Babeczki może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta.
Smacznego :)
Zamień Babeczki Kopce Kreta w...
Owieczki
Szukające zajączki
Jeżyki