Dr. Oetker Ciasto jogurtowe 500 g
z kruszonką
z owocami
przygotujesz jak lubisz: na jogurcie, kefirze lub maślance, z owocami świeżymi lub mrożonymi, w dowolnej formie 24 cm, 24 x 30 cm
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5.70 g
- w tym cukry 12.00 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Możesz upiec w formie:
24 cm, 24 x 30 cm
Dodaj do ciasta:
- 100 g masła (lub margaryny)
- 3 jajka
- 100 ml mleka (ok. 10 łyżek)
- 150 g jogurtu naturalnego
Do kruszonki:
- 50 g chłodnego masła
- 3 łyżki cukru
- ok 350 g owoców*
*Owoce mrożone rozmroź i odsącz. Większe owoce, np. truskawki, śliwki, obrane jabłka - rozdrobnij.
Przygotowanie z kruszonka i owocami:
1. Wstęp do pieczenia
Masło (lub margarynę) rozpuść i ostudź. Piekarnik nagrzej do 180 °C (bez termoobiegu). Wyłóż formę papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
2. Kruszonka
Do miski odsyp 8 płaskich łyżek mieszanki do ciasta jogurtowego (ok. 100 g), dodaj 3 łyżki cukru, 50 g chłodnego masła, zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.
3. Ciasto
Łyżką wymieszaj w misce jajka, rozpuszczony tłuszcz, mleko i jogurt naturalny, a następnie wsyp mieszankę do ciasta jogurtowego. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Pieczenie
Ciasto równomiernie rozłóż w formie, ułóż owoce, posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz do zarumienienia kruszonki.
Temperatura: 180 °C
Czas pieczenia: 55-65 min
Przygotowanie bez kruszonki:
Dodaj
- 100 g rozpuszczonego masła lub margaryny (lub 100 ml oleju)
- 3 jajka
- 150 ml mleka (ok. 15 łyżek)
- 150 g jogurtu naturalnego.
Opcjonalnie: ok. 350 g owoców
1. Masło lub margarynę rozpuść i ostudź. Piekarnik nagrzej do (bez termoobiegu). 180 °C Wyłóż formę papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
2. Łyżką wymieszaj w misce jajka, rozpuszczony tłuszcz (lub olej), mleko i jogurt naturalny, a następnie wsyp mieszankę do Ciasta jogurtowego. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Ciasto równomiernie rozłóż w formie. Na wierzch możesz ułożyć owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 180 °C
Czas pieczenia: 45-55 min
Zmieniaj dodatki
Niektóre produkty możesz użyć zamiennie. Użyj tego, co masz pod ręką lub to co lubisz.
Zamiast: masła lub margaryny Możesz uczyć: 100 ml oleju
Zamiast: jogurtu naturalnego Możesz uczyć: kefir lub maślankę
Zamiast: owoców świeżych Możesz uczyć: owoce mrożone, lub z puszki