Dr. Oetker Ciasto czekoladowe XXL 671 g
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1.50 g
- w tym cukry 7.90 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dodaj:
- 4 jaja
- 200 g margaryny (lub masła)
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na temp. 180 °C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, tłuszcz i wodę (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej). Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Nakładanie do formy
Foremkę (ok. 25 x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto nałóż do foremki i rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 40-45 min (do suchego patyczka)
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Aby ciasto się nie kruszyło, należy je pokroić dopiero po ostudzeniu.
Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem.
Wuzetka
Ciasto
Ciasto czekoladowe upiecz na maśle zgodnie ze sposobem przygotowania. Po ostudzeniu przekrój wzdłuż w poziomie, tworząc 2 warstwy.
Masa
2-3 łyżki cukru pudru wymieszaj z dwoma opakowaniami Śmietan-fixu Dr. Oetkera. 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł. ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Delikatnie zmiksuj. Rozprowadź na spodniej warstwie ciasta czekoladowego, wyrównaj łyżką i przykryj drugą częścią ciasta.
Polewa czekoladowa
Do rondelka włóż kawałki czekolady deserowej (100 g) oraz masło (40 g). Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika mieszając aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą udekoruj ostudzone ciasto.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z owocami
Możesz wzbogacić ciasto dodając przed upieczeniem ulubione owoce. 200 g owoców (świeżych lub mrożonych) wiśni, malin, borówek, rozdrobnionych gruszek lub truskawek ułóż na wierzchu ciasta przed upieczeniem. Wcześniej w razie potrzeby owoce odszypułkuj, obierz, umyj i odsącz piecz w temp. 180 °C ok. 40-45 min lub dłużej (do suchego patyczka).