Delecta Krówka mieszanka do domowego wypieku ciasta 530 g
Na szczęście jest na to prosty przepis: wystarczy emocje wyrazić... na słodko!
Delecta Karpatka z nutą wanilii
pyszna klasyka
aksamitna i puszysta
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2.90 g
- w tym cukry 15.00 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Fabryczna 5
00-446 Warszawa
www.foodwell.pl
ul. Fabryczna 5
00-446 Warszawa
www.foodwell.pl
Do kremu: 450 ml mleka, 75 g masła lub margaryny
Do ciasta: 3 jaja, 50 ml wody (ok. 5 łyżek)
Do ponczu: 125 ml wrzącej wody (1/2 szklanki), 1 saszetkę kawy zbożowej Anatol lub herbaty
Do polewy: 50 g margaryny, 2 łyżki mleka
Do dekoracji: 4 łyżki płatków migdałowych lub pokrojonych orzechów
Sposób przygotowania:
1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka.
2. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony proszek i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia ok. 3 min, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
3. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując, do gładkiej konsystencji.
4. Zaparz kawę zbożową Anatol lub herbatę. Ostudź.
5. Nastaw piekarnik na temp. 180°C (bez termoobiegu).
6. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą, wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj przez 4-5 min.
7. Gotową masę przełóż do blachy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 min.
8. Po upieczeniu wystudź ciasto.
9. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój w połowie wysokości.
10. Dolną warstwę biszkoptu nasącz połową ponczu, wyłóż krem, nasącz od środka drugą warstwę biszkoptu i przykryj nią całość.
11. Ciasto udekoruj polewą - rozgrzej margarynę z mlekiem, zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 3 min ciągle mieszając.
12. Polewę rozprowadź na biszkopcie. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi lub pokrojonymi orzechami.
13. Ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.