Kamis Mieszanka przyprawowa przyprawa do indyka 20 g
bez dodatku glutaminianu monosodowego
bez dodatku konserwantów
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.90 g
- w tym cukry 13.00 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Przygotowanie 20 min + czas marynowania, gotowanie 90 min, porcje 4
Składniki:
800 g piersi z indyka
1 opakowanie przyprawy do indyka Kamis
2 łyżki oleju
chutney:
1 cebula pokrojona w grubą kostkę
2 łyżki oleju
200 ml wody
2½ łyżki brązowego cukru
300 g pomidorów obranych ze skóry, pokrojonych w półcentymetrową kostkę
1 obrane mango, pokrojone w półcentymetrową kostkę
50 ml octu winnego z białego wina
½ łyżeczki chili Kamis
1½ łyżeczki kminu rzymskiego Kamis
1 łyżeczka liści kolendry Kamis
sól, pieprz do smaku
1 Indyka natrzyj przyprawą, odstaw na kilka godzin.
2 Mięso obsmaż na patelni, umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz pod przykryciem ok. 90 min w temperaturze 180°C. Podlej niewielką ilością wody.
3 Cebulę wymieszaj z olejem, umieść na blaszce, piecz 20 min w temperaturze 180°C, aż uzyska jasnobrązowy kolor.
4 Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier, pomidory, mango i gotuj pod przykryciem ok. 15 min.
5 Dodaj ocet, cebulę, chili i kmin rzymski, gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min aż chutney zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6 Przed podaniem indyka pokrój w plastry.