Kamis Przyprawa do steka 20 g
bez dodatku glutaminianu monosodowego
z rozmarynem i chili
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1.40 g
- w tym cukry 2.70 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
Porcje 4
Składniki:
4 steki z polędwicy wołowej (ok. 200 g każdy)
1 opakowanie przyprawy do steka Kamis
2 łyżki oleju
1 duża czerwona papryka
1 średnia czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek octu winnego z czerwonego wina Kamis
½ łyżeczki cukru
sól do smaku
1. Steki równomiernie oprósz przyprawą, delikatnie posmaruj olejem, Odstaw na 1 godzinę.
2. Paprykę włóż do rozgrzanego do 230°C piekarnika, piecz 15 minut, a następnie owiń folią aluminiową i odstaw na 5 minut.
3. Paprykę obierz ze skóry, usuń nasiona, pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj cebulę, natkę pietruszki, oliwę, ocet winny, cukier. Dopraw do smaku solą, wymieszaj.
4. Steki smaż na suchej ryflowanej patelni po 3 minuty na każdej stronie, następnie odstaw na 20 minut do rozgrzanego do 100°C piekarnika.
5. Podawaj z salsą z pieczonej papryki.
Do salsy możesz również użyć gotowej grillowanej papryki ze słoika. Przyprawę możesz użyć przygotowując inny stek np. z antrykotu.