Mandarynka
Choć od kilkudziesięciu lat niezmiennie kojarzy się z oczekiwaniem na Boże Narodzenie, to możesz cieszyć się jej słodkim, soczystym miąższem przez cały rok. To skarbnica zdrowia, pełna witamin C i A, czyli naturalnych przeciwutleniaczy spowalniających procesy starzenia i działających antyrakowo. Dzięki zawartości nobiletyny, mandarynki pomagają w walce z nadwagą i cukrzycą typu 2. Najlepiej smakują od razu po obraniu, ale można je stosować w kuchni zarówno w przepisach na słodko, jak i na słono np. w daniach z kurczakiem.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone <0,1g
- w tym cukry 8g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).