Pomarańcza
Prawdziwa królowa cytrusów, uwielbiana na całym świecie. Ten kolor, ten smak, ta słodycz – tego nie da się nie lubić. Jest jednym z najpopularniejszych owoców niezależnie od pory roku. Pomarańcza smakuje świetnie od razu po obraniu, ale jej zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie - od słodkich wypieków, przez soki i dżemy po potrawy mięsne i rybne. Pasuje do wszystkiego! To, przede wszystkim, źródło witaminy C. Jej zapach działa uspokajająco - wgryź się w jej słodki miąższ i ciesz się pyszną chwilą relaksu!
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone <0,1g
- w tym cukry 8,5g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).