Hortex Mieszanka po węgiersku 450 g
Hortex Mieszanka po meksykańsku
Hortex Mieszanka po chińsku
Hortex Mieszanka po włosku
100 % natury
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.10 g
- w tym cukry 2.40 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
ul. Mszczonowska 2,
02-337 Warszawa
ul. Mszczonowska 2,
02-337 Warszawa
Sposób przechowywania w warunkach domowych (temperatura / okres przechowywania)
*-6 °C - 1 dzień
**-12 °C - 2 tygodnie
***poniżej -18 °C - do daty podanej na opakowaniu
Przechowywać w temperaturze poniżej -18 °C
Placek ziemniaczany z gulaszem i warzywami
Składniki:
- Mieszanka po węgiersku Hortex - 1 opakowanie
- 1 l bulionu drobiowego
- 500 g udźca wołowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 60 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 100 ml oleju rzepakowego do smażenia
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 cebule
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Gotowe w 30 minut
Przygotowanie:
Do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą wsyp zawartość Mieszanki po węgiersku i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj czosnek oraz udziec pokrojony w drobną kostkę i chwilę duś. Po chwili wrzuć słodką paprykę, połącz z koncentratem pomidorowym, posól i popieprz. Tak przygotowany gulasz lekko zagęść bulionem wymieszanym z mąka i zagotuj. Tymczasem ziemniaki wraz z czosnkiem i cebulą wrzuć do malaksera i delikatnie zmiksuj. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Na dużej rozgrzanej patelni smaż kolejno porcje ciasta (poruszaj patelnią, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło). Kiedy placek stanie się od spodu przyrumieniony, odwróć go na drugą stronę (uważaj, by się nie poparzyć gorącym olejem). Po upieczeniu przełóż go na papierowy ręcznik (żeby wchłonął on nadmiar tłuszczu), a następnie nałóż na jego wierzch porcję gulaszu. Najlepiej smakuje z gęstą śmietaną i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.