Kamis Mieszanka przyprawowa marynata staropolska do mięs i drobiu 20 g
bez dodatku glutaminianu monosodowego
bez dodatku konserwantów
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.70 g
- w tym cukry 7.00 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 60 min
Porcje 4
Składniki:
1 kg filetów z kaczki
4 łyżeczki Marynaty staropolskiej do miesi drobiu Kamis
500 ml soku z pomarańczy
½ łyżeczki pieprzu młotkowanego Kamis
250 ml śmietany 36 %
1 pomarańcza
1. Piersi umyj, osusz papierowym ręcznikiem, ponacinaj delikatnie skórę, następnie oprósz przyprawą od strony mięsa, odstaw na 2 godz.
2. Na suchej zimnej patelni ułóż piersi skórą do dołu, podgrzewaj powoli, aby tłuszcz się wytapiał, smaż na średnim ogniu ok. 5 min aż uzyskają złoty kolor, przewróć i smaż jeszcze 2 min.
3. Piecz 1 godz. w temperaturze 90 °C.
4. Sok gotuj razem z pieprzem w rondelku aż czterokrotnie zmniejszy objętość, dodaj śmietanę, gotuj do uzyskania konsystencji sosu. Na koniec dodaj filety z pomarańczy.
5. Kaczkę pokrój w plastry, podawaj z sosem.