Kamis Mieszanka przyprawowa przyprawa do bigosu i potraw z kapusty 20 g
bez dodatku glutaminianu monosodowego
bez dodatku konserwantów
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.80 g
- w tym cukry 13.00 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 2,5 godz.
Porcje 6
Składniki:
1,2 kg kiszonej kapusty
300 g wołowiny pokrojonej w kostkę o grubości ok. 2 cm
300 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę o grubości ok. 2 cm
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w grubą kostkę
2 liście laurowe Kamis
5 ziaren ziela angielskiego Kamis
5 ziaren pieprzu czarnego Kamis
sól do smaku
200 g kiełbasy pokrojonej w plastry
1 łyżka przyprawy do bigosu i potraw z kapusty Kamis
10 suszonych śliwek lub 3 łyżki powideł śliwkowych
1. Kapustę odciśnij, pokrój, zalej wodą. Po zagotowaniu, gdyby była za kwaśna, odlej sok (nie wylewaj), dolej wody, gotuj ok. 1,5 godziny.
2. Mięso obsmaż na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, przykryj, piecz w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 175 °C.
3. Kiełbasę obsmaż na patelni, dodaj do kapusty razem z mięsem i cebulą.
4. Dodaj przyprawę, suszone śliwki (lub powidła), dokładnie wymieszaj i gotuj około 1 godziny. W razie potrzeby, gdyby bigos był za mało kwaśny, dodaj soku z kapusty.