Kamis Mieszanka przyprawowa przyprawa do kurczaka po węgiersku 25 g
bez dodatku glutaminianu monosodowego
bez dodatku konserwantów
Składniki alergenne zostały wyróżnione wielkimi literami.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1.10 g
- w tym cukry 4.90 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 55 min
Porcje 4
Składniki:
600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju
1 mały bakłażan pokrojony w grubą kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w cząstki
1 papryka czerwona pokrojona w grubą kostkę
150 ml czerwonego wytrawnego wina
1 puszka pomidorów bez skóry
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej mięty
1. Udka natrzyj przyprawą, odstaw na 1 godzinę.
2. Kurczaka oprósz mąką, podsmaż na patelni na złoty kolor, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj warzywa, wino i pomidory.
3. Piecz w piekarniku ok. 50 min w temperaturze 175 °C.
4. Podawaj z kwaśną śmietaną i miętą.