Kamis Mieszanka przyprawowa przyprawa do kebab shoarma 20 g
bez dodatku glutaminianu monosodowego
bez dodatku konserwantów
Ilość porcji: 20
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1.10 g
- w tym cukry 3.40 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Przygotowanie 15 min + czas marynowania
Gotowanie 15 min
Porcje 4
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki przyprawy do kebab-shoarma Kamis
3 łyżki oleju
1 małe średnio dojrzałe mango
10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
1 mała cebula czerwona pokrojona w grubą kostkę
3 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu light
2 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
4 chlebki pita
1. Kurczaka pokrój w paski, oprósz przyprawą, skrop olejem, wymieszaj, odstaw na 30 min.
2. Mango pokrój w grubą kostkę (1 cm), dodaj pomidory, cebulę, umieść na blaszce do pieczenia, piecz przez 8 min w temperaturze 190 °C.
3. W tym samym czasie jogurt wymieszaj z majonezem, ketchupem i sokiem z cytryny.
4. Kurczaka usmaż na ryflowanej patelni.
5. Chlebki podgrzej w piekarniku, posmaruj wewnątrz sosem, wypełnij kurczakiem, dodaj jeszcze łyżkę sosu i pieczone mango.