Cebula czerwona
Jej szerokie zastosowanie kulinarne niezmiennie zadziwia. Wyjątkowo bogata w ważne składniki odżywcze oraz całą gamę witamin (E, B1, B2, B3, B5, B6, C). Działa również leczniczo i bakteriobójczo, a przy okazji obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Czerwona cebula jest często uważana za ostrzejszą od swojej białej siostry. Polecamy ją jako główny składnik marmolady cebulowej z dodatkiem nalewki wiśniowej i brązowego cukru oraz octu balsamicznego. Zadziwisz znajomych tak niesamowitym dodatkiem podczas wspólnego robienia hamburgerów w amerykańskim stylu!
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone 0,1g
- w tym cukry 2,2g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).