Kapusta czerwona
Niektórzy mówią na nią modra. Nieważna jest jednak jej nazwa lecz jej wartość w codziennej diecie. Swój czerwony kolor zawdzięcza przeciwutleniaczom, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Wspomagają ją w tym witaminy C i E oraz beta-karoten. To również naturalna ochrona przed zmianami miażdżycowymi. Pozwala zastąpić swoją białą odpowiedniczkę w stworzeniu pikantnych gołąbków. Kto nigdy nie spróbował czerwonej kapusty w formie surówki uzupełniającej dania mięsne, ma czego żałować – to klasycznie pyszne zastosowanie.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone <0,1g
- w tym cukry <0,5g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).