Sałata głowiasta
Świeży, zielony liść sałaty to prawdziwa ozdoba porządnej kanapki z szynką, pomidorem i szczypiorkiem. Smakuje tak wybornie jak wygląda. Pamiętaj, aby nie kroić jej nożem, ponieważ bardzo nie lubi się ze stalą. Najlepiej stosować metody znane z siłowni czyli tzw. rwanie (choć z sałatą to żaden wysiłek). Zawiera bogactwo witamin, potasu, magnezu, cynku, żelaza, jodu oraz kwasu foliowego. Niewiele w niej kalorii, dlatego możesz stosować ją również w czasie diety. Choć zielony to pobudzający kolor, sałata głowiasta pomoże Ci w walce z bezsennością.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone <0,1g
- w tym cukry <0,5g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).