Sałata rzymska
Sałata rzymska ma podłużne, sztywne liście, bardzo soczyste i chrupiące. Można je przyrządzać na wiele sposobów: na zimno z dodatkiem sosu winegret lub dusić z czosnkiem i ziołami, zapiekać w piekarniku, grillować.
Są przepisy, które kochają pokolenia kolejnych miłośników dobrego smaku. Jednym z nich, bez cienia wątpliwości, jest sałatka Cezara. Oprócz pieczonego kurczaka, czosnku i grzanek czosnkowych, sałata rzymska jest jej nieodzownym składnikiem. Świetnie pasuje również z orzechami i serami pleśniowymi. Pamiętaj, by nie kroić jej stalowym nożem - wchodzi z nim w niesmaczną reakcję. Najlepiej porwać ją rękami. Jej delikatne liście zapewnią Ci witaminy, składniki mineralne i niewiele kalorii.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym cukry -
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).
Przechowywać w chłodnym miejscu.