Cebula
To jedna z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Od ponad 5000 lat ludzie doceniają jej wszechstronne zastosowanie i smak. Działa bakteriobójczo i dostarcza mnóstwo witaminy C, A, B oraz fosforu i żelaza. Po zasadzeniu w doniczce zapewni pyszny szczypiorek w sam raz na kanapkę. Znajduje zastosowanie w całym spektrum dań. Odpowiednio przyrządzona zupa cebulowa to prawdziwy rarytas nawet dla najbardziej wymagających miłośników dobrego smaku. Poza tym, to chyba jedyne warzywo, które wzbudza tak wielkie emocje – płaczą przy nim nawet najtwardsi.
Średnia wartość odżywcza dla 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -
- w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone 0,1g
- w tym cukry 2,2g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal).